3. jun. 2011

Signe og porselensfabrikken


Noen som tar navnet på blogginnlegget?? Hint -"Sjokolade...

Forleden var jeg i København. Invitert til hovedkontoret og fabrikken til Royal Copenhagen. Noe jeg har hatt lyst til lenge. Vuggen. Det aller helligste. Fødestedet til det flotteste av porselen. Store deler av produksjonen foregår nettopp i København! Flott og imponerende at de ikke sender alt utenlands, som så mange bedrifter gjør.
Bildene ovenfor viser frem rommet der de ulike design starter. Skisser, farger og kollasjer. Nye deler lages, vurderes og prøves ut. Noen få nyheter slipper gjennom nåløyet. Og vi kjenner vel alle til Royal Copenhagen? Sett Musselmalt med sitt knallblått mønster hos bestemor? Kanksje har du selv? Arvet? Nyere deler? Megamussel?

Det startet allerede tilbake i 1775. OG firmaet lever i beste velgående. Ja visst. Det var en ære å se hvordan det hele blir til. Fra tørr hvit pulver i digre sekker, til det løses opp i vann og blir til en klebrig masse som formes, males, glasseres, pusses og brennes. Alt nøye gjennomgått av et trent øye og trente, tålmodige hender. Strenge kvalitetskontroller in the house, sier jeg bare.
Historie. Tradisjon. Håndverk. Mesterverk.
Jeg ble ydmyk. Ante ikke at det var så mye håndverk bak. Så mange talenfulle mennesker som står bak porselenet. Jeg er mektig imponert. Jeg bøyer meg i støvet..
Føler alle har en eller annen tilknytning til Royal Copenhagen? Hva er din??

Få høre?

SigneHer ser du hvordan Elements blir til..før de får glasuren og de vakre pastelle fargene. 

Utstyr som forvandler og får frem detaljene står klar for bruk. 


Materiale som skal bli til porselen kommer i rimelig store sekker. Sekker med materiale som støver en god del gjør sorte klær lite egnet. Jeg gikk i sort og hadde sorte joggesko.Bad idea...Ikke rart støvler er en del av fabrikk uniformen!
 Avskjær av bløt leire blir bløtet opp igjen og gjenbrukt. 

 Pølsene kuttet i skiver blir presset i store maksiner og blir til tallerkener..etterhvert! 


Etterhvert kommer de ut på båndet etter en brenning eller to. Her pusses de en og en for hånd. Nøye tatt hånd om og inspisert. 


Mye fint som lages..og mye som desverre ikke kommer gjenom nåløyet!
Her ender det. Jul. Gleder meg allerede!
 Det var en opplevelse å se hvor mye arbeid ligger bak tillaging av Royal Copenhagen porselenet. 
Her er juletallerknene i produksjon. Ulike stadier. Tidkrevende. Presisjon. Bakerst til venstre ser dere hvor mye et fat krymper etter alle runder med brenning!


 En nøye hånd ligger bak disse lekre kreasjonene. 
Lag på lag. 
Strøk på strøk.  
Time for time. 
Eksklusive og vakre Flora Danica, fra 1790, skisseres og males med en stø hånd.
Tålmodighet og timer går med. Mange timer. 
Og det blir så lekkert. 

Malerprøvene står fremme og lyser opp som et maleri. Mine farger jo!

 Alle delene av nostalgiske og ærverdige Flora Danica, signeres av den som har malt den.


Ukene i produksjonsavdelingene måles i smile fjes og sure fjes. 
Knuser man litt for mye blir det kanskje sur stemning?Både her og der i fabrikken brukes de skjøreste servicedelene til oppbevaring av pensler, penner, utstyr o.s.v. Og selvsagt drikker de ansatte kaffen sin i porselenet de er så stolte av. En fin kontrast til de støvete kjeledressene og robuste hender. Synd jeg ikke fikk bilde av det! Søren!
 Godt å se at deler som ikke er helt perfekte egner seg til oppbevaring for de ansatte og ikke blir vraket. Gjenbruk! 

 En lokk blir til. Igjen for hånd. Håndtaket monteres på og deretter lages en rose og noen blomster med stor nøyaktighet. 
Tro det eller ei. Denne massive skålen skal bli luftig og delikat. 
Men en skalpel skjæres mønsteret ut av leiren som enda er fuktig. Presisjon. Dette er håndverk av dimensjoner!! Se nederste bildet så skjønner dere hva jeg sikter til. 6 kommentarer:

 1. Oooooiiii, så stas, MYE bedre enn sjokoladefabrikk! I alle fall de sjokoladefabrikkene som finnes i virkeligheter, der det ikke finnes hverken elver av sjokolade eller Oompa-Loompaer!

  SvarSlett
 2. Det er fantastisk! Jeg har ikke så mange tradisjoner eller minner rundt RC-porselen. Sikkert fordi mine forfedre kom fra heller fattige kår. Allikevel - ingen kan vel unngå å legge merke til alt det vakre som kommer derfra. Jeg har veldig sansen for elements, så vi får se - kanskje jeg en dag begynner å samle litt...? :)

  Håper du får ei fin helg!

  Hilsen Solrosa

  SvarSlett
 3. WOW - for et privilegium ( skrives det slik??) aa faa komme inn der og se og ta bilder HELDIG GRIS!!!! Ha en fin helg!!

  SvarSlett
 4. Hei på deg :) Dette var et kjempefint innlegg for en keramiker!!! Jeg hadde en designer fra denne fabrikken som sensor da jeg tok hovedfag ved Kunsthøgskolen i Bergen i 1997. Det er mye mere håndtverk i en fabrikk enn hva man skulle tro, og derfor blir det gjerne dyrt med våre lønninger - desverre... Jeg har jobbet med mitt porselen ved Porsgrund Porselensfabrikk, men jeg har aldri vært i København, takk for titten :)

  SvarSlett
 5. Så fasinerende å få se litt av prosessen for å lage dette vakre porselenet! Skålen helt nederst var UTROLIG FIN!

  Du spurte om portalen min var i smijern, men det er den nok ikke. Den er av et mye lettere materiale, men hva, vet jeg dessverre ikke.

  Ønsker deg en fin helg!
  Klem fra Bente

  SvarSlett
 6. Åååå, kjenner ett stikk av misunnelse nå ;)
  Jeg elsker RC!!! Samlet på julekaffeservise utgitt noen år tilbake i tid, som jeg elsker! http://smattetherese.blogspot.com/p/i-skapet.html
  Bare 1 asjett/tallerken signert Flora Danica står høyt på ønskelisten... ærverdig til pynt selvsagt!
  Flott innlegg søte Signe :)

  SvarSlett

SUPERSTAS om du legger igjen en kommentar eller hilsen!