12. jan. 2011

Gastronomiske gryter i gatene


No stress med "Hot pots"
 Typisk situasjon i gatebildet. En mobil grønnsakshandler. Og som dere ser på bildet under er det en annerledes form for håndsrekning som skjer. Glad jeg fikk det på linsen!! Mr. Lee (Norges nuddelkonge har små sitater, jeg blir litt påvirket av han..) "-Kommer du ikke til maten, får maten komme til deg..."


Bra jobba! Disse mennene knøt sammen vårløk. Dette la de, som dere ser, i stabler beskyttet av lokale aviser! Blinkskudd! Vet ikke hva disse to heter, men de alle fleste vi hilste på het Muhammed, Ali eller AHMED......Så sikkert noe i den duren :-) Knyte vårløk? Det kunne de.

Disse leirskålene fant jeg på et marked. Kjøpte dem! Kostet jo bare 10 kroner for 2 stykker!! Ouch...

 Heftig gatemørning på gang. Holdt på å gå rett på denne grisen..eller hva det nå enn var...Hvor er næringsmiddelkontrollen når du trenger dem?!  
Borte bra men hjemme best. Sies det. Om det er en sannhet er opp til den enkelte å vurdere. Da jeg var i Luxor, Egypt i julen var det en opplevelse med mange kontraster i forhold til norsk standard, kultur, religion og temperatur. Men mat, det kunne de. Overalt severte de mat i glovarme leirgryter, HOT POTS. Stappfulle av friske grønnsaker og gjerne i en tomataktig saus. Alltid ferskt og deilig presentert i rustikke leirgryter. Okra er en viktig ingrediens. Hvorenn man spiste fant man det! Riktignok er denne retten avbildet servert på en typisk, primitiv "gatekjøkken" i Luxor. Hygienen var til å stusse ved, men retten i seg selv så helt utrolig ut. OG smakte. Fargen, duften. En enkel kulinarisk komposisjon. Den smakte selv om gatene var fulle av eksos, mopeder, støy, dyr hang synlig til mørning, høylytte muslimer og særdeles enkel servering. Om næringsmiddelkontrollen hadde tatt turen hit hadde nok hele restaurantnæringen (og andre næringer) i Luxor stengt på stedet. Er ikke i tvil. 
Men jeg overlevde og er ved god helse, og vel så det. Gryter er på menyen allerede på bordet her hjemme for lengst og forlenger feriefølelsen. Det beste av at er at det er SÅ enkelt og det blir lite oppvask.

Dette varmer godt i vinterkulden ser dere!!
Gjør så her:

Luxorious grytegodt
500 hvit fisk 
1 halv squash
2 okra
1 gul paprika
1 gul paprika
1 løk
3 fedd hvitløk
2 bokser hakket tomat
en halv ts sukker
6 ss god olivenolje
1ts grønnsaksbuljong utblandet i 2 dl vann
Fersk koriander (stilk og ca 7 blader)
1 ts tørket kummin
1 eller en halv, rød chili (uten frø)
Salt & pepper

Skjær fisk, squash, okra, løk og paprika i terninger/ biter. Hakk hvitløk. Bland i en skål sammen med tomatene, sukker og olivenolje. Tilsett en kvast hakket fersk koriander, cummin og en fersk rød chili (uten sten). Salt og peppre etter behov. 
Øs blandingen i ildfaste porsjonsskåler. Eller i en stor leirgryte eller lignende. 
Det tar 40 minutter, i forhåndsvarmet ovn. 

Lover en hot og herlig opplevelse.

Smaksetterforskeren, Signe

PS. Se Giveaway i forrige innlegg!!

5 kommentarer:

 1. Nam!

  Elsker sånne enkle og deilige retter. Tilbords har nydelige små ildfaste kjeler med lokk. Jeg fikk to til jul og skal kjøpe flere i morgen.

  Dette blir den første retten som skal oppi dem!

  SvarSlett
 2. Åh, jeg kjenner følelsen. Følelsen av det eksotiske, spennede, luktene, lydene. Har vært i Nepal og Thailand. Husker så godt maten på gata. Helt unikt.

  Takk for herlig innlegg som fikk meg til å bli sulten!

  Den retten du har beskrevet skal jeg lage, ingen tvil om det.

  Klemmer i massevis!

  SvarSlett
 3. Woe! For noen blinkskudd! Herlig med noe HELT annet enn det vi har i Norge, både når det gjelder smak, lukt, farger og folk! Det er jo det som er selve sjarmen med å reise, synes jeg!:)
  Takk for inspirasjon og oppskrift!

  KLem, Janni
  Duse Pasteller

  SvarSlett
 4. Så koselige og stemningsfulle bilder :) likte spesielt det med vårløken og avisen med portrettet i. :)

  SvarSlett
 5. Kule bilder, akkurat som du! God helg!:) Klem fra Heidi

  SvarSlett

SUPERSTAS om du legger igjen en kommentar eller hilsen!